3 motive să renunți la multitasking

Pentru mulți oameni care nu au timp, acest termen folosit frecvent în Romgleza inevitabilă, a devenit mai nou, un motiv de laudă.

Două exemple:

  • Eu trimit frecvent mesaje la volan. Dar nu e stres, pentru că am deja experiență în condus…
  • Îmi citesc e-mail-urile în timpul ședințelor, pentru că în rest sunt ocupat cu altele și nu am timp…

În primul caz, dacă se mai savurează și o țigară pe fundal, vă puteți închipui singuri câtă atenție mai rămâne pentru condus. Dar, chiar și fără țigară, exceptând situația în care ochii tăi suferă de o Exotropie care îți permite o vedere binoculară și separată, atenția la drum este compromisă.

Câteva motive, pentru care multitasking-ul este un obicei nociv:

1. Scade productivitatea

Încercând să faci mai multe lucruri în același timp, schimbându-ți atenția de la unul la celălalt, va crește probabilitatea erorilor. Atenția ta este înjumătățită, indiferent că mănânci în timp ce conduci sau că îți verifici email-urile în timpul unei ședințe, un lucru care oricum denotă lipsă de respect, dar asta e o altă discuție. În plus, superficialitatea se va instala treptat în viața de zi cu zi, afectându-ți astfel calitatea activităților.

2. Pierzi din creativitate

Nu cred că mai e un secret faptul că odată cu adoptarea acestui obicei dăunător și totuși tentant, creativitatea ne este inhibată. Faptul că suntem mereu cu telefonul în mână, fie când luăm prânzul sau când îl așteptăm pe Moș Ene, ne deposedează de orice moment în care am putea crea ceva. Fiind mereu conectați, momentele în care mintea noastră devine creativă, vor deveni istorie; limitându-ne astfel viața doar la niște secvențe de reacții, la ceea ce se întâmplă în exterior. Altfel spus, libertatea, alta decât aceea de a putea călători oriunde sau de a putea cumpăra orice, oricând, va deveni tot mai îngrădită. Și asta ar fi păcat, nu?

3. Afectează memoria de scurtă durată

Conform unui studiu a celor de la UCSF, multitasking-ul afectează performanțele memoriei de scurtă durată. În plus, o altă concluzie ce merită reținută, ar fi: capacitatea creierului de a ignora lucrurile neimportante, se diminuează odată cu înaintarea în vârstă. Iar multitasking-ul face ca acest proces să fie accelerat.

Concluzie

Atenția spre mai multe lucruri este doar un miraj, în care mulți cădem victime. Creierul nu are capacitatea de a procesa nici măcar două acțiuni, la performanțele la care ar putea-o face în cazul unei singure acțiuni. Așadar, termenul de multitasking este prost folosit în contextul uman.

Acum, rămâne de văzut dacă suntem dispuși să alegem varianta în care să ne canalizăm atenția numai spre un singur lucru, pe care să îl facem cât mai bine cu putință. Chit că necesită câteva secunde sau minute în plus.