3 motive să renunți la multitasking

Pentru mulți oameni care nu au timp, acest termen folosit frecvent în Romgleza inevitabilă, a devenit mai nou, un motiv de laudă.

Două exemple:

  • Eu trimit frecvent mesaje la volan. Dar nu e stres, pentru că am deja experiență în condus…
  • Îmi citesc e-mail-urile în timpul ședințelor, pentru că în rest sunt ocupat cu altele și nu am timp…

În primul caz, dacă se mai savurează și o țigară pe fundal, vă puteți închipui singuri câtă atenție mai rămâne pentru condus. Dar, chiar și fără țigară, atenția la drum este compromisă. Mă rog, exceptând situația în care ochii tăi suferă de Exotropie.

Haideți să vedem care sunt cele 3 motive să renunți la multitasking:

1. Scade productivitatea

Încercând să faci mai multe lucruri în același timp, schimbându-ți atenția de la unul la celălalt, va crește probabilitatea erorilor. Atenția ta este înjumătățită. Indiferent că mănânci în timp ce conduci sau că îți verifici email-urile în timpul unei ședințe, un lucru care oricum denotă oricum o lipsă de respect. În plus, superficialitatea se va instala treptat, în viața de zi cu zi, afectându-ți astfel calitatea activităților.

2. Pierzi din creativitate

Nu cred că mai e un secret faptul că odată cu adoptarea acestui obicei dăunător (și totuși tentant), creativitatea ne este inhibată. Faptul că suntem mereu cu telefonul în mână, fie când luăm prânzul sau când îl așteptăm pe Moș Ene, ne deposedează de multe momente. Clipe importante, în care am putea crea ceva. Fiind mereu conectați, momentele în care mintea noastră devine creativă, vor deveni istorie. Limitându-ne astfel viața doar la niște secvențe de reacții raportate la ceea ce se întâmplă în exterior. Și asta ar fi păcat, nu? În plus, libertatea va deveni tot mai îngrădită. Mă refer la alt tip de libertate, decât aceea de a putea călători oriunde. Sau de a putea cumpăra orice, oricând.

3. Afectează memoria de scurtă durată

Conform unui studiu a celor de la UCSF, multitasking-ul afectează performanțele memoriei de scurtă durată. O altă concluzie ce merită reținută din acest studiu, ar fi:

Capacitatea creierului de a ignora lucrurile neimportante, se diminuează odată cu înaintarea în vârstă. Iar multitasking-ul face ca acest proces să fie accelerat.

Concluzie

Atenția spre mai multe lucruri este doar un miraj, în care mulți cădem victime. Creierul nu are capacitatea de a procesa nici măcar două acțiuni, la performanțele la care ar putea-o face în cazul unei singure acțiuni. Așadar, termenul de multitasking este prost folosit în contextul uman.

Cam acestea sunt cele 3 motive să renunți la multitasking. Acum, rămâne de văzut dacă suntem dispuși să alegem varianta în care să ne canalizăm atenția numai spre un singur lucru. Acela pe care să îl facem cât mai bine cu putință. Chit că necesită câteva secunde sau minute în plus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *