5 greșeli de evitat în viață

În majoritatea situațiilor când mă gândeam la cum să mă dezvolt personal, prima întrebare ce-mi venea în gând era: Ce trebuie să fac pentru a ajunge acolo? Ei bine după o vreme, am ajuns la concluzia că simpla gândire de tipul Trebuie să fac X și/sau Y nu era suficientă. Pentru a avea o strategie completă, trebuia să am în vedere atât obiectivele spre care ținteam, cât și lucrurile care m-ar fi putut înfrâna din drumul spre îndeplinirea lor.

Voi detalia mai jos câteva dintre cele mai des-întâlnite greșeli pe care le-am identificat atât în trecutul meu cât și în orizontul meu de cunoștințe:

1. Lipsa de claritate

Un obiectiv realist împreună cu o strategie clară au șanse mult mai mari de succes. Degeaba vreau să îmi îmbunătățesc viața dacă nu știu concret ce vreau și nici nu îmi aloc timp pentru a-mi stabili un plan.

În cazul meu, strategia care a dat cele mai bune roade a fost:

Claritate -> Acțiune -> Continuitate -> Ajustare

Pentru mai multe detalii despre această metodă, te invit să citești articolul: Cum să îți îndeplinești orice obiectiv în 4 pași simpli.

2. Premisa ”Eu le știu pe toate

Citisem în urmă cu ceva timp un studiu care avea scopul de a identifica motivele pentru care oamenii alocă tot mai puțin timp lecturii. Conform studiului, unul dintre motivele pentru care oamenii erau dezinteresați de citit era faptul că participanții la acest studiu considerau că nu au nevoie să citească; mare, mare greșeală… Cu alte cuvinte, porneau de la premisa că sunt mici (sau chiar deloc) șanse ca să afle lucruri noi. Ceea ce mă duce cu gândul la următoarea greșeală pe care o văd aproape zilnic.

3. Vorbești prea mult. Asculți prea puțin.

Lipsa empatiei este o altă eroare pe care mulți dintre noi o facem. Unii o fac voit. Alții probabil nici măcar nu o conștientizează. Fiind un tip mai mult introvertit decât extrovertit, mereu mi-a făcut plăcere să-i ascult pe cei din jur. Nu am fost niciodată un tip vorbăreț. Nu din cauză că nu aveam ceva interesant de spus. Alegeam să ascult mai mult decât să vorbesc pentru simplul fapt că este o metodă extraordinară de a cunoaște un om. Este uimitor câte lucruri poți să afli de la un om atunci când îl asculți. Ai nevoie doar de câteva minute pentru a-i afla hobby-urile, starea de spirit, problemele și chiar strategia de a-și rezolva nemulțumirile. În plus, atunci când vorbești nu înveți nimic nou. Eventual îți exersezi dicția. În schimb, când asculți pe cineva, sunt foarte mari șanse ca să înveți ceva nou: ce să faci sau ce să nu faci.

Din păcate puțini dintre noi mai excelează când vine vorba de a asculta. Dacă vrei cu adevărat să cunoști mai mult o persoană, ascult-o! Nu îi întrerupe ideea și nici nu te panica atunci când povestea acesteia este mai interesantă decât a ta.

Un om care nu ascultă este un om lipsit de empatie. Un om care nu ascultă probabil trăiește cu iluzia că se află într-o competiție din care trebuie să iasă câștigător. Nu fi unul dintre ei! Alege să fii un mai bun ascultător dacă vrei cu adevărat să înveți ceva nou.

4. Lipsa originalității

În mod cât se poate de evident, presiunea socială accentuează plagiatura și efectul de turmă. Indiferent că ești o persoană ușor influențabilă sau nu, acordă mai multă atenție lucrurilor valoroase și redu zgomotul la minimum. Astfel îți protejezi originalitatea. Evită greșeala de a-ți investi cel mai de valoare bun al tău, timpul, în lucruri nocive care îți inhibă creativitatea.

Este un sentiment extraordinar când realizezi ceva autentic cu propriile mâini, fără a fi influențat de factori externi…

5. Superficialitatea

Știu. Într-o lume unde predomină superficialitatea e greu să te abții de la a citi și tu printre rânduri. Într-o lume unde întâlnești egoism la tot pasul e greu să fii serviabil cu ceilalți. Într-o lume unde empatia lipsește cu desăvârșire e greu să fii altruist. De asemenea, într-o lume plină de oameni dezordonați ce creează haos în jur, e greu să te concentrezi. Dar nu e imposibil. Trebuie doar să fii disciplinat. Doar de atât e nevoie.

Ce zici? Merită să încerci?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *