7 lucruri care ne mănâncă timpul

În opinia mea, timpul este una dintre resursele noastre limitate. Sunt multe lucruri în viață pe care le putem multiplica, le putem cumpăra sau chiar recâștiga. Ei bine, TIMPUL nu intră în această categorie, din păcate.

Hai să vedem care sunt cele 7 lucruri care ne mănâncă timpul:

1. Dezordinea fizică

Ce poate fi mai frumos decât o casă curată, simplă, lipsită de orice lucru inutil care doar adună praful? Și eu am fost cândva unul dintre aceia care umpleau orice spațiu din casă cu ceva: ba un mobilier, ba o decorațiune. Acum, deși nu sunt acasă, doar gândul că am acolo toate lucrurile necesare, aranjate la locul lor, face din casa mea cea mai frumoasă destinație din lume. Simplitatea, ordinea și curățenia dintr-o casă, fac să devină realitate zicala: NICĂIERI NU E MAI BINE CA ACASĂ.

2. Dezordinea digitală

Pe lângă lucrurile fizice, zona digitală este o altă arie în care ne petrecem foarte mult timp. Telefonul, laptopul sau tableta sunt doar câteva care intră în această categorie. De asemenea este foarte important să menținem și aici o oarecare ordine. Poze duplicate, aplicații inutile sau documente stocate aiurea, pot fi o adevărată povară când vrem să găsim ceva important în spațiul nostru virtual.

3. Dezordinea mentală

Fiind dintotdeauna o fire sensibilă, nu îmi place să știu că există o persoană pe lumea aceasta care e supărată pe mine. Sau că am jignit pe cineva și încă nu mi-am cerut scuze. Este un sentiment foarte plăcut să știi că ți-ai făcut curaj să-i zici cuiva: ÎMI PARE RĂU. Merită încercat, crede-mă!

4. Social media

Facebook, Instagram, Tik Tok, Twitter, etc. Deși creatorii acestor platforme s-au lăudat că rețelele de socializare fac oamenii să fie mai apropiați unii de ceilalți, studiile arată că e tocmai invers. S-au accentuat sentimentele de ciudă, invidie, ură, gelozie, comparații sociale și altele. La fel cum spuneam și în carte: nu rețelele de socializare sunt de vină. NOI suntem.

Deși oferă în mod pozitiv un mecanism de comunicare fără precedent, este aproape imposibil să poți segrega doar lucrurile utile. Totuși, dacă te consideri unul dintre cei care sunt 100% conștienți de fiecare click (yeah right!), eliminând în același timp tot zgomotul de pe social media, înseamnă că ești prea ambițios. Eu unul nu am reușit. Am considerat că e o luptă pe care doar un robot o poate câștiga. De aceea am renunțat la social media. Pe măsură ce trece timpul mă felicit tot mai des pentru această decizie înțeleaptă.

5. Oamenii diferiți

Voiam inițial să spun oamenii toxici, însă nu doar ei ne trag în jos. Oamenii care trăiesc după alte principii, au alte hobby-uri sau pur și simplu se trezesc dimineața cu alte valori de viață în minte, reprezintă o altă gaură neagră unde îți poți investi prost timpul. Cu toții trăim după principii diferite, avem alte țeluri în viață. Nu spun că e ceva rău în asta. Spun doar că o relație forțată doar de dragul de a fi, nu e o idee tocmai isteață pe termen lung.

6. Știri media, TV

Chiar ai nevoie să fii la curent cu toate bârfele de pe mapamond? Sau cu ce dezacorduri vorbesc dragii noștri politicieni? Limitează timpul petrecut în fața televizorului și vei vedea că lumea nu e chiar atât de rea pe cât o prezintă ei la știri. Sunt multe lucruri frumoase de făcut, de văzut; nu doar accidente, crime, fake news și alte catastrofe.

7. Grija pentru ce cred alții despre tine

Asta îmi aduce aminte de zicala:

Ce cred alții despre tine, nu e treaba ta.

Într-adevăr această grijă este una dintre lucrurile care în opinia mea ne poate mânca cel mai mult timpul. Ba mai mult, pot să spun că acest lucru ne poate defini caracterul. Îngrijorându-te mai mereu despre ce va zice X dacă faci Y, acest lucru te va înfrâna să iei o decizie rapid și în cel mai conștient mod. Încetează să mai pui preț pe ce părere are cutare în legătură cu ce faci tu.

Concentrează-te pe ceea ce ai de făcut, fă cu plăcere, investește în hobby-urile tale urmărește-ți țelurile și bucură-te de viață. E NUMAI ȘI NUMAI treaba ta cu ce haine te vei îmbrăca azi, dacă te machiezi sau nu, cu ce oameni decizi să ieși la cafea, dacă îți cumperi haine scumpe sau de la second-hand, dacă mergi pe litoralul românesc când toți amicii tăi o ard grande prin Seychelles sau dacă îți vine cheful să îți tatuezi o stea în frunte. Ok, asta cu tatuajul e o glumă. So, please don’t do it! 🙂

Cam asta a fost.

Ai grijă de timpul tău!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *