Când părerea celorlalți e mai importantă decât propriile simțuri

Am citit recent despre un tânăr care a făcut un experiment. A promovat un restaurant fictiv pe o platformă virtuală. Astfel a reușit să ajungă pe prima poziție în Londra. Deși e la modă să lași impresia că nimic nu te surprinde, că le știi pe toate, că le-ai experimentat pe toate, că bla-bla, aleg totuși să spun că acest experiment chiar m-a uimit. Cum naiba nu ar putea să te uimească așa ceva? Acest individ a reușit să manipuleze oameni din înalta societate; deci nu plebea. Ci oameni care-și permit o masă de sute de euro. Este ceva incredibil.

De ce punem preț mai mare pe opinia celorlalți?

Coroborând acest experiment cu multe alte situații similare din viață, pentru mine e o certitudine faptul că unii oameni acordă o mai mare importanță opiniilor celor din jur decât propriilor simțuri. Tind să cred că acei oameni pun un preț mai mare pe reacțiile altor persoane din următoarele motive:

  • Dorința de apartenență la un anumit grup și/sau validarea socială.
  • Efectul de turmă generat de teama unei posibile demodări.

Nu îmi mai irosesc timpul să descriu evidentul: omul modern vrea să fie mereu în tandem cu tehnologia și trendurile actuale.

Vreau ultimul model de telefon.

Îmi doresc să merg în vacanța aceea pentru că acolo e la modă acum.

Vreau să particip acolo pentru că majoritatea prietenilor vor merge.

De ce vreau asta? E simplu. Pentru că nimănui nu îi place să fie pe locul 2.

Când e importantă opinia celorlalți?

Părerea celorlalți e importantă. Însă în niciun caz nu e cea mai importantă. Un individ care ignoră total părerea celor din jur e predispus izolării și eventual unei plafonări. Cred că putem totuși să evoluăm ca indivizi și fără să ascultăm părerea lui X și Y; mai ales dacă acestea sunt irelevante.

Există totuși acolo o limitare a perspectivei; în sensul că ajungi să nu mai percepi anumite lucruri așa cum ți-ai dori. Un exemplu: scriam zilele trecute un articol despre nutriție. Nu am avut ca scop să critic o anumită dietă sau să laud alta. Țelul acelui articol era ca oamenii să rămână cu ideea că multe informații sunt distribuite pe internet în mod superficial sau chiar eronat; și să înțeleagă bine faptul că până și studiile făcute sunt părtinitoare. Ei bine, după ce am terminat de scris articolul mă gândeam: e totuși un subiect sensibil. Chiar dacă m-am documentat temeinic înainte de a-l scrie, hai totuși să aflu o părere și dintr-un alt unghi. Ca atare i l-am dat soției să-l citească. Prima ei reacție: de ce nu ești de acord cu dieta Keto?

Într-adevăr avea dreptate. Citindu-l din nou, realizasem și eu faptul că aceeași idee predomina. Dar l-am modificat și acum cred că e în regulă. Unde vreau să ajung este că părerea celorlalți într-adevăr contează. Nu contează întotdeauna. Dar contează. Personal chiar îmi face plăcere să o iau în considerare; mai ales când e un feedback constructiv.

Când trebuie luată în considerare părerea celorlalți?

Există puține zile în care nu am chiar nicio divergență de opinie cu cineva. Nu mă consider un om cu obloane la ochi. Dar se întâmplă deseori să am percepții, idei și ca atare alegeri diferite. Indiferent cât de asertiv ai fi sau cât de banal ar fi subiectul dezbătut, contradicțiile nu pot fi întotdeauna evitate. În anumite situații asta poate fi și ceva normal asta pentru că fiecare om are un context diferit de viață. Personal, obișnuiesc ca în momentul când mă pregătesc să iau decizia de a nu fi de acord cu cineva, mă întreb: sunt într-o postură care să îmi ofere o imagine 360°?

Este un proverb pe această temă, care spune așa:

Uneori, nu (mai) vedem pădurea din cauza copacilor.

Concluzie

Așadar, dintre următoarele două opțiuni:
1. Să nu dau o ceapă degerată pe ce spun alții.
2. Să iau în considerare ce spun alții și eventual să aplic.

Consider că cea de-a #2 a te ajută mai mult să te dezvolți personal. Nu te ajută întotdeauna. Dar cu siguranță îți va fi de folos dacă o vei alege atunci când e cazul. În experimentul cu restaurantul din Londra pe care l-am menționat la începutul articolului, cu siguranță nu e cazul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *