Ce am învățat după ce am scris o carte

Aflându-mă la aproape un an distanță de când am publicat prima ediție a cărții RUTINALISME, mă gândeam să pun jos câteva idei despre lucrurile cu care am rămas. Deși am mai spus-o, nu am scris pentru a ieși în evidență. Nu am scris pentru a-i demonstra cuiva ceva. Nu am scris pentru a irosi hârtie cu diverse clișee apriorice despre cum să atingi fericirea absolută. De asemenea, nu am scris pentru a deveni mai popular și în mod cert nu am scris pentru a deveni milionar.

Am început să scriu din dorința de a-mi îndeplini un vis de la vârsta de 20 și ceva de ani. Îmi doream ”să brevetez” o strategie simplă și testată pe propria piele; o strategie prin care oamenii să își poată regândi percepția despre viață. Unul dintre scopurile acestei cărți a fost de a da mai departe sfaturile învățate din experiența mea de viață. Pentru mine înseamnă foarte mult să contribui la o lume mai bună, o lume mai înțeleaptă. Ajutând oamenii din jur, pur și simplu mă face să mă simt mai bine. E un lucru care pot să spun că mă definește ca individ.

Revenind la tema acestui articol, voi adăuga în continuare cele mai importante lucruri pe care consider că le-am învățat după ce am scris o carte:

1. M-am cunoscut mai bine

Recitindu-mi ideile din carte am putut identifica lucruri pe care în mod cert nu le-aș fi văzut. În plus, ascultând părerile cititorilor am reușit să găsesc mai ușor oportunitățile de îmbunătățire: modul de exprimare, aranjarea ideilor, tonalitatea exprimării, șamd.

2. Mi-am dezvoltat abilitatea de a mă exprima

Scriind aproape zilnic timp de un an, mi-am îmbogățit vocabularul și mai ales felul de a mă exprima corect și mai complex. Am observat că mi-am îmbunătățit stilul de a scrie. Iar pentru un job unde e-mailurile sunt la ordinea zilei, acest beneficiu contează foarte mult.

3. Am văzut adevărații oameni care mă sprijină necondiționat

Unul dintre cele mai importante lucruri învățate în urma scrierii acestei cărți a fost dovada sprijinului necondiționat a persoanelor importante. M-am simțit onorat să văd că am oamenii dragi alături. Nu toți, ce-i drept. Însă pentru mine au fost suficienți. Indiferent că scriam despre astronomie sau gastronomie, sunt ferm convins că acei oameni tot și-ar fi alocat câteva ore pentru a-mi citi elucubrațiile.

Acest lucru mi-a reamintit faptul că am alături oameni de nădejde; oameni care mă susțin necondiționat. Pe această cale aș vrea să le mulțumesc și să le spun că apreciez sprijinul lor.

4. Am cunoscut oameni care merită să îi asculți

Deși aveam o idee conturată înainte de începerea cărții, m-am documentat temeinic despre cum să îmi organizez efortul, cum să fac structura cărții și multe alte detalii. Pentru acest lucru am avut contact cu oameni plini de experiență de la care am învățat foarte multe lucruri noi, mai ales că era un tărâm neexplorat. Luând contact cu editura Libris am văzut care sunt pașii pentru publicarea unei cărți. În plus, organizând lansarea cărții și participând la 5MS Cluj-Napoca, am cunoscut oameni inteligenți în prezența cărora nu îți vine să te uiți la ceas. De asemenea, m-am simțit privilegiat să păstrez legătura cu oameni care oricât de deștepți ar fi, nu lasă pedala de accelerație când vine vorba despre dezvoltarea lor personală.

5. Continuitatea bate intensitatea

Așa cum viața este mai degrabă un maraton decât un sprint, la fel și scrierea unei cărți necesită un efort continuu. Indiferent că ieri ai scris 5 pagini sau 10 rânduri, important e să nu te oprești. Degeaba scrii timp de câteva zile idei extraordinare dacă ulterior lași să treacă săptămâni în șir. Urmând ca apoi să nu mai poți lega două propoziții. Pauzele lungi nu fac altceva decât să dea naștere acelor inflexiuni în ceea ce privește totalitatea și stilul de exprimare. Așadar, dacă vrei să menții o oarecare balanță în ritmul de redare a ideilor din carte, nu lăsa să treacă zile în șir fără să scrii.

Indiferent că scrii o carte, că te antrenezi pentru un maraton sau că înveți ceva nou, important e să faci acel lucru constant. Chiar dacă într-o zi reușești să faci acel lucru doar câteva minute, tot e ceva. În opinia mea, succesul are o legătură mai mare cu efortul decât cu tânjirea după o perfecțiune, evident intangibilă.

Când depui efort zilnic și îți reamintești constant motivele pentru care faci acel lucru, atunci are loc adevărata evoluție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *