Cele mai importante lucruri pe care le-am învățat în 2020

Dacă tot suntem la final de an, aș vrea să încep cu o simplă apreciere față de tine, cititorule: faptul că ai dat click pe un titlu ce conține verbul a învăța, chiar este o realizare mare în aceste vremuri atonice. Consider că deja faci parte din acel grup de naivi care nu pornesc de la premisa că le știu pe toate. Deci, un mare BRAVO din partea mea! Mă bucur că acest articol nu a ajuns la o persoană pentru care numele de Sinek, Vaynerchuk sau Bilyeu au aceeași reverberație precum Selly sau Dani Mocanu.

OK. Să revenim.

Anul 2020. Pandemie, infectări, decese, lockdown, work from home, Netflix, multe hoaxes pe social-media și evident, niște kg în plus, deși paradoxal anul acesta oamenii au avut un buget mai mic pentru porc și piftie cu boia. N-aș vrea să epuizez caractere spunând cât de sictirit m-am simțit și eu (Uau ce noutate!) în toată această perioadă când mă loveam involuntar de aceleași știri. În fine. Obiectivul acestei postări este de a trece în revistă cele mai importante lucruri pe care consider că le-am învățat în acest an atipic.

1. Am învățat că pot evolua chiar și atunci când nu concurez

Am observat acest lucru în primul rând la sport; la nivelul meu de pregătire fizică mai exact. Ultimul concurs de alergare la care am participat a fost în Noiembrie 2019. De atunci am făcut sport singur, sau însoțit de maximum 1-2 persoane. Analizându-mi acum nivelul fizic constat că nu am avut parte de niciun declin. Nu am avut nici măcar o stagnare.

Se zice că atunci când ai concurență, ai o motivație în plus. Personal nu sunt 100% de acord. Depinde cum privești lucrurile. În opinia mea, atâta vreme cât ai un obiectiv clar și o strategie tangibilă, singura concurență de care mai ai nevoie ești tu. În rest, sunt doar scuze pe care un leneș se va baza întotdeauna pentru a-și justifica nereușitele.

2. Am învățat că disciplina de a mă adapta, este o mare virtute

Când totul e roz, orice persoană se simte bine. Pe de altă parte, când nu mai ai nimic, te lovești de o epifanie și realizezi cine ești cu adevărat.

3. Am învățat să apreciez și mai mult ceea ce deja am

La sfârșitul fiecărui an, obișnuiam să îmi propun ca în următorul an să realizez tot ceea ce mi-am dorit dintotdeauna: să citesc 3 cărți în fiecare lună, să alerg 2 maratoane pe an, să fac sport zilnic, să îmi găsesc sufletul pereche, să îmi întemeiez o familie alături de care să simt că evoluez zilnic, să îmi câștig existența dintr-o activitate pe care o fac cu drag și multe alte dorințe. Consider că anul 2020 a fost perioada în care am apreciat cel mai mult lucrurile pe care deja le am. Am început să fac acest lucru începând cu simpla mea existență. Este un sentiment extraordinar…

4. Am învățat că nu am nicio scuză pentru a nu fi ceea ce îmi doresc să fiu

Sunt ceea ce sunt. Sunt în mare parte ceea ce fac. Am învățat că este o mare greșeală să îmi setez obiectivele bazându-mă pe țeluri de genul: Când mă voi pensiona voi face X… sau Când voi fi multi-milionar voi face Y…

Dacă nu fac ACUM ceea ce îmi doresc, șansele ca să fac acel lucru mai târziu sunt și mai mici. Cunosc persoane care și-au propus ca în acest an să facă pătrățele pe abdomen și să lectureze cât mai multe cărți. Unii dintre ei au reușit. Alții au ales să se ascundă în spatele unor scuze de genul: a fost pandemie sau sălile de fitness au fost închise. La fel a fost și pentru cei care au reușit. Diferența este că aceștia au perceput acele scuze ca pe niște oportunități. Pandemia le-a dat mai mult timp liber. Faptul că sălile de fitness au fost închise, au avut ocazia de a experimenta antrenamentele afară sau chiar acasă, antrenându-se cu propria greutate. Viața mea nu consider că este despre ceea ce mi se întâmplă ci mai degrabă despre cum reacționez atunci când mi se întâmplă acel ceva.

5. Am învățat că ajung să mă cunosc mai bine atunci când îmi este ceva luat

Fiind un mare militant al minimalismului, consider că în momentul când am renunțat la surplusul material, am început să văd ceea ce este cel mai important pentru mine. Având mai puține lucruri fizice, m-am putut concentra pe activitățile care mă fac să evoluez ca om și îmi aduc multe bucurii.

6. Am învățat că anul 2020 a fost mai degraba un social filtering decât social distancing

Deși am detaliat bine de tot acest subiect în cartea Rutinalisme, consider că merită un paragraf în acest articol. Spuneam atunci că mulți oameni se laudă cu faptul că au un număr mare de prieteni. Sper că ai perceput accentul pe cuvântul număr. Deci este mai importantă cantitatea decât calitatea. În acest 2020, consider că acei oameni pentru care cantitatea este mai importantă decât calitatea, s-au autoplasat în categoria oamenilor nefericiți. Spre exemplu, tinerii, sau cei pentru care numărul de followerși pe insta e mai important decât calitatea acestora, au realizat cu stupoare că majoritatea bigoților pe care aceștia îi considerau prieteni, nu au fost nimic mai mult decât niște simple cunoștințe. Aceasta ar fi prima categorie de oameni. A doua categorie ar fi aceea a oamenilor în vârstă, care din evidenta cauză a unei posibile infectări, s-au izolat — umplându-și astfel timpul cu activități mediocre. În consecință, ambele grupuri s-au întâlnit în aceeași oală: aceea a oamenilor izolați și nefericiți. Pentru mine, 2020 a fost anul în care filtrul de prieteni a fost și mai atent ajustat.

Chiar și acum, la final de 2020 îmi susțin ideile anti-social-media. Nu am nevoie de Facebook ca să țin legătura cu prietenii mei. Nu am nevoie de Instagram ca să îi arăt cuiva ce vârfuri muntoase am mai cucerit. Nu am nevoie de Instastories pentru a mă lăuda cu ce cărți despre dezvoltare personală m-am cultivat. Nu am nevoie de Strava pentru a demonstra câți wați pot dezvolta pe o cățărare cu bicicleta. Cui îi pasă cu adevărat de mine și cine este într-adevăr interesat să mențină o legătură cu mine, găsește întotdeauna un canal de comunicare. În mod evident, acest lucru se aplică și vice-versa.

Nu știu cum a fost acest an pentru voi, însă pentru mine a fost unul EXCELENT. Atât pe plan personal cât și profesional. Am petrecut mult timp de calitate cu familia, am fost productiv la muncă, am făcut sport atât cât mi-am propus și am fost întotdeauna recunoscător pentru ceea ce am. Sper că și pentru tine a fost cel puțin la fel…

Multă înțelepciune și disciplină în noul an! Restul vor veni implicit, crede-mă!

La mulți ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *