Cercul vicios al vanității

Cumpărăm case. Luăm credit. Cumpărăm mașini. Facem leasing. Cumpărăm TV-uri cu rate fixe. Ne irosim atenția la mondenități. Cumpărăm telefoane de ultimă generație. Ne consumăm timpul pentru a urmări oameni care mai mult fac zgomot. Cumpărăm mii de followerși pe Insta ca să părem importanți, influenți. Cu toate acestea, aviditatea ne consumă de faptul că alții au milioane de habotnici. Cumpărăm haine scumpe cu bani pe care nu îi avem. Ne plictisim repede de hainele cu sigla ostentativă și ne stresăm că vom fi percepuți săraci dacă nu continuăm această competiție.

Cu multe dintre lucrurile personale facem la fel. Practic, o mare parte din viața noastră se învârte în acest cerc vicios al vanității, al lăcomiei, al iluziei de a părea o persoană diferită față de cea pe care o vedem zilnic în oglindă, fără filtre. Din acest cerc vicios, ieșim așa cum am intrat: nemulțumiți. Poate chiar mai nemulțumiți decât eram înainte.

Motivul?

Ar putea vreodată o iluzie să producă un sentiment mai legitim decât o face REALITATEA un succes? Ar putea iluzia că par bogat să mă mulțumească mai mult decât realitatea de a fi bogat? Ar putea iluzia că par inteligent să mă mulțumească mai mult decât realitatea de a fi inteligent? Ar putea iluzia că par de succes să mă mulțumească mai mult decât realitatea de a fi de succes?

Eu zic că nu.