Cum să îți începi dimineața altfel

În primul rând, să te trezești devreme. Cam așa se începe o dimineață productivă. Prin devreme, nu mă refer la ora 7AM. Poate nici la 6AM. Dar pentru început, să rămânem momentan la 6AM, ca să nu fie șocul prea mare pentru un organism obișnuit să se ridice din pat imediat după ce încheie preotul slujba de duminică.

De ce așa devreme? Care sunt beneficiile?

În primul rând, la acele ore lumea nu funcționează. Majoritatea oamenilor încă nu și-au deschis ochii. Dispui de o perioadă calmă, în care nu vei fi întrerupt. Tentațiile nocive, precum banale notificări primite pe telefon sau poluarea din trafic sunt minime. Șansele ca la acele ore să întâlnești dobitoci la volan, sunt de asemenea diminuate. Trezitul devreme reprezintă ocazia perfectă pentru un mai bun management al timpului.

Și ce naiba să fac dacă mă trezesc așa de dimineață?

Personal, dimineața îmi face placere să iau micul dejun liniștit, fără grabă, să citesc și bineînțeles, să fac sport cât mai mult: alergat, înot, bicicletă, orice. Degeaba îți spun să faci și tu la fel. Probabil ai alte pasiuni. Poate îți dorești să scrii o carte. Sau vrei să îți deschizi un blog. Eventual îți place să faci yoga sau să meditezi. Sau vrei să citești știrile, savurând o ceașcă de cafea. Probabil îți face plăcere să ieși la o plimbare cu cățelul prin parc. Sau doar vrei să înveți o limbă străină. Posibil să îți dorești a lucra la proiectul mult visat. Sau poate pur și simplu vrei să îți rezolvi lucrurile pe care le-ai amânat atâta amar de vreme, pe motivul mult-uzat: nu am timp. 

Păi eu vreau seara să petrec cu tovarășii până noaptea târziu…

Dacă asta e dorința ta care îți generează satisfacțiile uriașe, bagă mare. Oricum, una sau două seri de sâmbătă în interval de o lună, nu cred că e un capăt de țară. Însă nu dezvolta un obicei din asta. Petrecându-ți constant serile până noaptea târziu, fie că vrei sau nu, proiectele tale vor avea de așteptat. Ca atare, progresul tău va avea de așteptat. Punându-te în pat la o oră rezonabilă, cu siguranță nu te va izola de prieteni. Crezi că nu poți bea un pahar de vin în compania prietenilor, înainte de ora 10PM? Mulți amici fac deseori mișto când le spun că mă pun la somn așa devreme: Octogenarule! Însă, ne amuzăm împreună. De fapt, eu mă amuz puțin mai mult, știind că cel care va realiza mai multe lucruri în următoarea zi, sunt chiar eu.

Evită lumina albastră înainte să te pui în pat

Pentru că acest fapt a fost deja demonstrat în baza a mai multor studii, nu cred că mai are rost să menționez cât de nociv e telefonul sau TV-ul, înainte de culcare. Data viitoare când intenționezi să te așezi în pat cu telefonul în mână, lasă-l în cealaltă cameră. Stai la garsonieră? Nu e nici o problemă. Lasă-l în bucătărie! Ți se termină bateria, iar încărcătorul este în dormitor? Mută-l în cealaltă cameră! Deși știm amandoi că e o minciună, ți-e teamă că nu o să auzi mâine dimineață alarma telefonului? Setează-i volumul la nivel maxim. Sau eventual dă o fugă până în cel mai apropiat hypermarket și ia-ți un ceas deșteptător, Made in China. Am văzut oferte bune la 19RON.

Încetează să mai amâni alarma

Faptul că îți amâni trezirea cu 10-20 de minute, nu te va face mai odihnit. Ce dulce e somnul, e doar un miraj. Știm amandoi că îl folosim drept apanaj pentru lene. După cum spuneam mai sus: pune-ți alarma (fie că e telefon sau ceas) cât mai departe de pat, astfel încât să fii nevoit să te ridici. După ce ai oprit alarma, nu te mai așeza din nou în pat. Bea rapid un pahar cu apă și spală-te pe față. Gata! Asta e! Ai văzut că nu e atât de dificil? Acum, fă ceea ce îți face plăcere și bucură-te de această dimineață productivă.

The amount of sleep required by the average person is five minutes more.

Wilson Mizner

Concluzie

Prin urmare, făcând aceste lucruri accesibile tuturor, îți vei crea în sfârșit, timp și pentru tine. Satisfacția că ai reușit să faci multe lucruri importante la ora la care alții abia își deschid ochii, este un sentiment aparte, crede-mă! Nu trebuie să te lași convins de ideile mele. Cu siguranță, acestea au mai fost descrise și în alte locuri. Încearcă doar să pui în aplicare aceste sfaturi practice, timp de câteva zile și vei afla singur răspunsul.

Ca atare, nu îți bate joc de timpul tău! Fii disciplinat și tratează-l așa cum merită! E cel mai de preț lucru pe care îl ai!