De ce lucrurile puține îmi aduc mai multe beneficii în viață

Conceptul de bază al Minimalismului, se bazează în primul rând pe simplitate. Teoretic, având mai puține lucruri în viață, ar trebui să avem mai puține responsabilități, mai puține griji, nu? Cu alte cuvinte, să ne simțim mai liberi. Astfel să ne putem concentra pe ceea ce contează mai mult.

Ce am câștigat având mai puține lucruri?

Să vedem câteva exemple care susțin această teorie oarecum evidentă:

Mai puține responsabilități = Mai multă claritate

Când ai multe lucruri de făcut, trebuie să le acorzi atenție și să investești o anumită cantitate de energie. Ba mai mult decât atât, acest haos te va înfrâna din a te focaliza pe ceea ce este important pentru tine. Așadar, alege-ți cu grijă lucrurile în care vrei să îți investești cel mai de preț bun: TIMPUL. Evită angajamentul multor lucruri. Evită să investești totul într-un singur loc, într-o singură persoană, într-un singur lucru sau într-o singură carieră. Căutând experiente cât mai multe și diversificate, vei pierde ocazia de a te bucura de beneficiile unei experiențe mai profunde. Experiențele profunde le ai doar după ce stai 15-20 de ani lângă o persoană sau după ce locuiești 7 ani în același loc sau mergi timp de 10 ani la același loc de muncă.

Când alergi după cât mai multe experiențe, fiecare lucru nou sau persoană nouă îți va aduce din ce în ce mai puțină satisfacție. La prima/primul partener(ă) când nu ai niciun termen de comparație, ți se schimbă profund percepția. Un alt exemplu ar fi vacanțele, un criteriu major de clasificare a bunăstării oamenilor: prima țară vizitată când tu nu ai mai ieșit din România te impresionează. După ce ai vizitat treizeci de țări, a treizecișiuna țară parcă nu te mai impresionează atât de tare. După ce ai vizitat optzeci de insule exotice, a optzecișiuna insulă aproape că te lasă rece și ajungi să o percepi precum o ieșire în parcul din spatele blocului. Exact același principiu se aplică și la persoane, lucruri sau hobby-uri. Așadar, rămâi devotat față de ceva și sapă în profunzimea acestuia. Chiar merită!

Mai puține lucruri = Mai mult spațiu

În mod evident, având mai puține lucruri fizice, automat vei avea parte de mai mult spațiu. Nu vei mai fi nevoit să te muți într-o casă mai mare sau să îți construiești încă o anexă unde să depozitezi lucrurile inutile. S-a demonstrat faptul că spațiul din jurul nostru are un impact major asupra stării noastre de spirit.

Mai puțin stres = Mai multă relaxare

Nu e ușor să scapi de stres. Este cert faptul că nu există un buton de ON/OFF pentru stres. Însă urmând primii doi pași menționați mai sus, cu siguranță cantitatea de stres de pe umerii tăi se va diminua.

Mai puțină frică = Mai multă încredere

Când vine vorba despre realizări, una dintre cele mai importante aspecte în viață este încrederea în propria persoană. Gândește-te doar câte lucruri ai fi putut realiza dacă aveai mai multă încredere în tine. Gândește-te unde ai fi putut fi în acest moment dacă puneai la o parte gândurile negative. Impune-ți zi de zi să îți crești încrederea în tine și vei vedea că rezultatele nu vor întârzia să apară.

Cheltuieli mai mici = Economii mai mari

Deși momentele acelea febrile în care suntem la shopping (mai ales cel impulsiv) ne gâdilă hormonul fericirii, disciplina de a te abține de la un astfel de gest îți va aduce o satisfacție mult mai mare decât niște banale lucruri efemere care oricum se vor devaloriza în timp.

Mai puțină muncă neproductivă = Mai multă muncă inteligentă

Când vine vorba despre a fi productiv primul lucru la care ne gândim este durata. Astfel, ignorăm aspectul cu privire la ceea ce am realizat de fapt. Înțeleg că trăim în secolul vitezei, însă durata nu ar trebui să primeze în locul calității sau al gradului de conformitate cu ceea ce ne-am propus inițial. A lucra mai multe ore nu înseamnă întotdeauna a lucra mai mult sau mai bine.

Mai puțină vorbăraie = Mai multă ascultare

Am mai scris despre acest subiect în urmă cu ceva timp. Pe scurt: când asculți, ai mai multe de câștigat decât atunci când vorbești.

Mai puțină nemulțumire = Mai multă recunoștință

Dacă ești sănătos, ai un acoperiș deasupra capului, apă de băut și mâncare în farfurie, ai suficient. Știu, nu ai cea mai frumoasă casă, cea mai exotică mașină din lume sau cei mai mulți followers pe Instagram. Dar măcar ai tot ce îți este necesar. Așadar, impune-ți zilnic o rutină prin care să găsești argumente prin care să te mulțumești cu ceea ce deja ai. Ai să fii surprins să constați că până și lucrurile puține îți aduc satisfacție. Iar dacă vei avea disciplina de a continua această rutină sănătoasă, te vei convinge singur că aceste lucruri puține îți aduc chiar mai multe lucruri pozitive decât o poate face haosul generat de presiunea socială din mediul virtual.

Mai puțin alcool = Mai multă hidratare

Chiar dacă unii (în special bărbații) includ berea și/sau șprițul la hidratare, alcoolul rămâne alcool. Deși este o vorbă în popor că o bere pe zi este precum un elixir pentru rinichi sau un pahar de vin roșu o viagra naturistă, alcoolul rămâne alcool. Există suficiente studii care au ajuns la aceeași concluzie: alcoolul (indiferent de cantitate) nu aduce beneficii sănătății noastre.

Mai puțin social-media = Mai mult timp liber

Am scris atâtea articole despre social media încât am impresia că repet aceleași lucruri la infinit. Dar nu e așa, pentru că lista cu argumentele contra social-media este nemărginită. Faptul că mi-am șters definitiv contul personal de Facebook, profilul de Strava și alte platforme pline de zgomot, consider că a fost una dintre cele mai inteligente decizii pe care le-am luat în ultimii 10 ani. Mi-a fost greu la început să mă împac cu ideea că nu voi mai fi la curent cu tot acest zgomot virtual. Însă când îmi spuneam în gând: Bogdan, TIMPUL este cel mai valoros lucru al tău, parcă începeam să văd mai clar adevăratele beneficii la a sta deoparte de social media. În plus, nu voiam ca atunci când anii vor trece peste mine, să îmi asum riscul de a regreta faptul că nu am petrecut suficient timp cu familia, că nu am fost mai mult timp în drumeții, că nu am transpirat pedalând pe atâtea cățărări cu bicicleta sau că nu am citit mai multe cărți interesante.

***

Chiar și acum fără social media timpul îmi este limitat. Însă știind că lucrurile în care îmi investesc acum timpul îmi aduc satisfacții pe termen lung, mă face să cred (poate în prostia mea) că fac ceea ce e bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *