Mereu cineva are mai mult decât tine

Trăiești deseori cu teama că cineva e mai bun decât tine? Că are mai multe decât ai tu? Că vizitează mai multe țări de cât o faci tu? Cu siguranță ai un coleg ce are o mașină mai scumpă decât a ta. În mod cert ai un prieten care are mai mulți followerși pe social media. Sunt ferm convins că ai un vecin care la un anumit capitol îți este superior: financiar, intelectual, indiferent. Ei bine, îți recomand să te obișnuiești cu asta! Cu cât faci asta mai repede, cu atât mai bine.

Un joc fără câștigător

Făcând totuși aceste comparații sociale, vei lua parte la un joc mental fără sfârșit. Este un joc pe care te asigur că nu îl vei câștiga. De fapt, nimeni și niciodată nu îl poate câștiga. Chiar nu merită să filosofez prea mult pe acest subiect. Mai vreau doar să dezbat pe scurt opțiunile pe care consider că le ai la îndemână:

  1. Continui să te compari și să lași invidia să te copleșească.
  2. Îți accepți status quo-ul și încerci să găsești cât mai multe motive pentru a te bucura pe deplin cu ceea ce deja deții.

În mod evident, alegerea cea mai sănătoasă este #2. Din păcate, alegem să abordăm varianta #1 mult prea des și ajungem la un rezultat nefavorabil. Comparăm cu persoanele din jur numărul de cai ai mașinilor, locația apartamentelor, numărul maratoanelor alergate, succesul copiilor noștri sau exoticitatea destinațiilor de vacanță.

Personal, chiar nu văd vreun beneficiu fiabil în a face acest lucru — mă rog, exceptând dopamina, serotonina sau naiba mai știe ce hormon al plăcerii. Varianta #1, în cel mai bun caz este o plăcere de moment; una care pe termen lung îți va genera amărăciune și în mod sigur îți va scădea motivația. Va exista mereu o persoană cu o casă mai frumoasă decât a ta. Tot timpul va fi cineva cu o mașină mai rapidă decât a ta. Întotdeauna va exista un alergător care a bifat mai multe maratoane decât tine. Mereu va fi cineva care a fost într-un concediu mai exotic decât ai fost tu. Orice promovare ai primi la job, de fiecare dată va fi cineva căruia să îi raportezi. Aș mai avea multe exemple de dat. Consider că e suficient să îți repeți mai des în cap următorul lucru: întotdeauna va fi cineva care va avea mai mult decât tine.

Concluzie

Dacă ești sănătos, ai un acoperiș deasupra capului (fie ai credit sau nu), ai haine pe tine, apă de băut și mâncare, ai suficient. Știu, nu ai cea mai frumoasă casă sau cel mai inteligent copil din lume. Dar măcar ai tot ce ai nevoie.

E chiar păcat să nu începi să te bucuri chiar începând din acest moment. Te asigur că există undeva, cineva care are mai puține lucruri decât ai tu; …și totuși apreciază asta. De ce să nu o faci și tu? Uite, tocmai ți-am dat o comparație pe care merită să o faci: să încerci să te bucuri de ceea ce ai mai mult decât o fac cei din jurul tău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *