O metodă mai bună de a face cumpărături

Pentru că ne apropiem vertiginos de acea perioadă din an când oamenii cumpără impulsiv lucruri redundante, propun să discutăm puțin despre BLACK FRIDAY. De fapt să vedem cum am putea să facem cumpărături mai inteligent.

Indiferent că vorbim despre un TV mai mare decât Lăstunul pe care ai noștri îl conduceau în anii ’80 sau de o nouă tigaie în care ratota are tot aceeași culoarea gălbuie, conceptul Black Friday are exact același scop principal: CONSUMERISMUL. Momentan, mă interesează aproape deloc dacă acele reduceri sunt într-adevăr raportate la prețul real și nu la unul umflat în prealabil. Prin urmare, propun să trecem prin următorii pași înainte de a intra în febra Black Friday-ului:

PASUL 1: Renunță la scuza: pot oricând să returnez produsul

Deși legislația UE ne oferă dreptul să returnăm fără justificări în timp de 14 zile produsele achiziționate din mediul online, obișnuim să cumpărăm lucruri impulsiv. Astfel ajungem să aruncăm banii pe chestii inutile despre a căror existență vom uita în cel mai scurt timp. Urmând ca apoi să ne plângem că am economisit prea puțin în luna respectivă.

PASUL 2: Chiar ai neapărat nevoie de acel obiect?

Până acum ceva timp când încă mă ascundeam în spatele celebrelor scuze Dar dacă într-un univers paralel voi avea nevoie? sau Am 14 zile să îl returnez..., cumpăram lucruri pe care ajungeam să le folosesc extrem de puțin.

Spre exemplu, în urmă cu ceva ani am cumpărat cu mare entuziasm un iPad. Care nu a fost deloc ieftin. Îl cumpărasem cu scopul de a citi e-Books sau să fac lucruri productive (HaHa! Ce glumă bună!). Am ajuns doar să îmi flexez ocazional bicepsul degetului arătător pe Facebook.

De asemenea, am mai achiziționat un aparat de curățat mașina cu presiune, care s-a dovedit a avea ca scop găzduirea prafului din garaj. Deși vezi-Doamne l-am cumpărat cu gândul la dragele mele biciclete. Da, da, da. Recunosc: nu sunt minimalist în ceea ce privește sportul pe 2 roți. 🙂

Cam acestea sunt primele două achiziții naive, care-mi vin acum în minte; achiziții făcute de dragul de a prinde și o reducere. Așadar, înainte de a cumpăra ceva (mai ales de Black Friday), răspunde-ți sincer la întrebarea: Chiar am neapărat nevoie de acel obiect?

Proprietar vs Chiriaș

Personal m-a ajutat foarte mult reorientarea de la ideea de posesie la cea de achiziționarea unor servicii.

De ce ai investi câteva mii de euro pe un autoturism dacă nu ai km întregi de făcut naveta zilnic sau excursii prin țară? E atât de simplu să închiriezi o mașină în zilele noastre… Chiar nu mai merită bătaia de cap cu întreținerea ei: revizii, asigurare, inspecții tehnice periodice, impozit etc.

De ce să îți cumperi unelte de sute de lei cu care să faci tu pe Meșterul Manole? Ai să îți demonstrezi ceva? Sau să îi arăți consoartei că ești bun la toate? Nu mai bine apelezi la un instalator avizat?

De ce ți-ai cumpăra ultimul model de iPhone dacă modelul precedent are deja majoritatea funcțiilor? La această întrebare știu deja răspunsul. Am scris-o doar așa, ca să o citești și tu. Ar fi indicat să o faci cu voce tare. Poate așa vei înțelege în sfârșit chintesența snobismului.

PASUL 3: Îți va aduce acel obiect mai multă bucurie dacă îl vei avea?

Dacă totuși ai trecut de primii 2 pași ȘI dacă acel obiect îți este cu adevărat necesar ȘI dacă nu îl poți înlocui cu un serviciu ȘI dacă ești ferm convins că îl vei folosi constant ȘI dacă îți va aduce mai multă bucurie și îți va ușura viața, CUMPĂRĂ-L!

Concluzie

Nu spun că e rău să cumpărăm lucruri. Însă consider că e păcat să aruncăm cu banii pe lucruri nefolositoare în detrimentul altora de care într-adevăr avem nevoie. Eliberând puțin egocentrismul din mine, voi încheia această postare cu un citat din cartea RUTINALISME:

Cumpărăm lucruri inutile care în primul rând nici măcar nu ni le permitem. În cele mai multe situații, motivele acestor achiziții reprezintă în mare parte dorința de a-i impresiona pe ceilalți; de a le arăta că nu am dat ecart în această interminabilă cursă materialistă; cursă care ne va clasifica ulterior pe scara socio-economică.

Căutăm în zadar fericirea și mulțumirea de sine la magazinul de haine mult râvnit din mall, în loc să ne investim timpul și banii în experiențe care ne aduc mai mult decât o banală satisfacție efemeră.

În loc să ne concentrăm pe atmosfera din familie și pe sărbătorile de Crăciun, umblăm teleleu, cu telefoanele în mână precum niște zoombies, prin aceste așa-zise târguri de Crăciun în speranța că sărbătorile de iarnă vor fi mai frumoase. Alegem să mergem să pontăm în concedii exotice de mii de euro, dar când vine vorba de o vizită la stomatolog, strâmbăm din nas că e prea scump.

Înțeleg că fiecare dintre noi are priorități diferite, însă atâta timp cât alegi să nu îți urmărești prioritățile cu adevărat importante, nu ai dreptul moral să te vaiți precum un filosof plăpând, că universul nu a făcut nimic pentru tine în acest sens.

RUTINALISME (Capitolul 1: Motive)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *