Pentru ce motiv(e) ai renunța la social media?

Inițial, aveam intenția să îi dau acestui articol un titlu mai seducător de click-uri. De genul: X motive să renunți la social media. Însă aș fi fost superficial. Spun asta pentru că acele motive nu ar fi fost universal valabile. De fapt, nici nu cred că vor fi vreodată. Drept urmare, voi aborda acest subiect monologând; exact așa cum o fac marii influenceri, ce propovăduiesc mai mereu în această grotă virtuală, numită social media.

1. Dacă agențiile de spionaj îmi urmăresc activitatea online?

Gândind la o scară largă, acest lucru s-ar putea să conteze foarte mult. Sunt destule exemple care să ateste acest lucru. Însă, fiind puțin mai individualist, atâta vreme cât pe această planetă, nu sunt mai mult decât un pion anonim, nu văd de ce m-ar interesa acest lucru. Ca atare, deocamdată nu am un motiv întemeiat să renunț la social media. Mergem mai departe…

2. Aș avea mai mult timp liber?

Dacă realizez abia după 10 ani faptul că cele 30 de minute petrecute zilnic pe aceste platforme pline de cvasi-actori, au reprezentat de fapt 3 luni de zile risipite din viață? Asta cu siguranță mi-ar da de gândit. Nici nu vreau să mă gândesc la câte lucruri frumoase puteam să fac în cele 3 luni.

Ok. Înțeleg. E mult mai la îndemână când realizezi că te-ai plictisit, să lay down and chill pe Facebook sau pe Insta. Locuri unde mai nou nici nu mai ai nevoie să cunoști alfabetul. Pentru ca peste tot sunt numai poze și cuvinte adăugate semi-automat (hashtags). Însă întrebarea e: sigur vreau eu să îmi investesc timpul în așa ceva?

În general, nu sunt o persoană care judecă alegerile oamenilor din jur. Chiar nu îi judec pe cei care votează cu partidul X sau pe cei care au ajuns obezi și sunt anti-talent la sport. Însă dacă mai mereu te plângi că nu ai timp, dar tu continui conștient cu acest miraj de a te relaxa, urmărind activitatea unor necunoscuți în mediul online, dă-mi te rog voie să te dezaprob.

Deja mi se pare un pleonasm să spun: rețelele de socializare sunt o pierdere uriașă de timp. TIMP! Știi ce e acela, timpul? E cel mai de preț lucru pe care îl ai. Banii, casele, mașinile, telefoanele, apartamentele, bijuteriile, hainele de firmă, sunt niște lucruri banale. Sunt doar obiecte. Aceste lucruri accesibile le poți oricând cumpăra. Ce-i drept, doar atunci când îți permiți. Însă nu poți face asta în ceea ce privește timpul tău liber. Niciodată!

3. Și ce să fac în timpul liber? De obicei mă plictisesc…

Încă nu ți-ai identificat idealurile și lucrurile pe care le faci cu plăcere? Nu e nicio problemă. Explorează!

Spre exemplu, data viitoare când ajungi acasă de la serviciu, gătește o cină de care să fii mândru și savureaz-o împreună cu cineva drag. În următoarea dimineață, când îți deschizi ochii și încă nu te-ai spălat pe dinți, în loc să accesezi din reflex una dintre aplicațiile de social media, ia-ți papucii sport în picioare și ieși la o alergare prin parc. Mai știi cum arată răsăritul? Bine, în realitate mă refer. Că pe net îl poti vedea oricând.

Ești prins în trafic, și începi să te gândești la numărul de like-uri de la ultima ta poză iar degetul mare intră în fibrilație? Ascultă în schimb un audiobook despre un subiect care îți trezește interes! Să vezi ce sentiment de mulțumire de sine vei avea la sfârșit. Mă refer la acel moment când vei conștientiza faptul că într-adevăr ai făcut ceva util.

Nu doar ți-ai pierdut timpul, aflând informații banale despre prietenii tăi narcisiști, dintre care majoritatea oricum nu dau mai mult de 1 like pe tine, crede-mă!

4. Aș fi mai creativ fără social media?

Hm… Păi hai să facem un exercițiu de imaginație. Deși știm amândoi că așa e, să presupunem că aceste spații virtuale sunt precum niște vitrine. Îmi pare rău că nu am pus o poză semi-porno care să îți mențină interesul în continuare, dar am altceva pentru tine. Gândește-te la faimoasele vitrine din Amsterdam, de unde îți fac cu mâna notoriile domnișoare febrile.

Gândește-te că tot ceea ce se întâmplă în aceste vitrine este analizat: fiecare mișcare, fiecare gest, ce mănânci, unde lucrezi, câți frați ai, ce hobby-uri ai, cum o cheamă pe mătușa ta din Spania sau la ce sanatorii balneare își fac părinții tăi procedurile terapeutice anuale. Clanurilor online de tip Costumele Negre, știind toate aceste lucruri despre tine, cam cât de dificil crezi că le-ar fi să te manipuleze?

5. Vai, dar pe mine nu mă poate manipula nimeni!

Desigur că nu. Hai totuși să mai facem un ultim exercițiu de imaginație. Sper că mai ești cu mine încă. Deși nu sunt poze în acest articol.

Gândește-te la o lume fără surse de comportament. O lume în care îți poți da curs dorințelor tale autentice. Dorințe care au înnăscut fără ca aceste trenduri să existe măcar. Sau influențe concepute în scopuri abstracte, uneori chiar peste puterea noastră de înțelegere.

Dacă mâine, lumea ar înceta să mai posteze poze din concedii exotice, crezi că vor mai face atâția oameni sacrificii pentru a ajunge acolo? Așa, doar de dragul de a ponta fizic? Dacă mâine, tot Facebook-ul ar fi plin cu dovezi clare că 1 litru de whiskey pe zi îți va prelungi viața cu 10 ani, crezi că numărul alcoliștilor ar scădea? Cu siguranță că nu.

Manipularea te poate influența chiar și în mai multe feluri. Ce localuri să vizitezi. Cum să te îmbraci. Ce destinații de vacanță să alegi. Cum să te comporți în societate. Ce site-uri de știri să urmărești. Unde să îți petreci timpul liber. Ce tipuri de poze să postezi. Ce să mănânci. Iar ce e cel mai important în opinia mea, te poate influența în alegerea priorităților în viață. Dar să ne bucurăm pentru moment de faptul că deocamdată aceste vitrine au puterea doar de a ne influența. Nu și de a ne dicta. Dar cine știe ce ne rezervă viitorul. Vom vedea.

Interesant e faptul că pe de o parte se încearcă descentralizarea sistemelor financiare prin criptomonede sau alte metode, iar în ceea ce privește descentralizarea umană, se întâmplă exact opusul. Te las pe tine să ghicești care e instrumentul principal de centralizare umană.

6. Aș mai fi superficial?

Dacă în loc de cele 10 minute de flexie continuă a tricepsului de la degetul mare când scrolam pe Instagram, savuram 3 melodii în căști, așa cum o făceam odinioară? În ziua de azi, până și acest lucru am ajuns să îl combinăm. Ba cu sportul pentru ignorarea efortului, ba cu munca pe care oricum nu o mai practicăm cu drag.

Puneți în momentul acesta căștile pe urechi, pornește prima melodie care îți vine în minte și închide ochii. Savureaz-o! Știi ce faci de fapt acum? TRĂIEȘTI! Vezi ce impact îl poate avea un lucru atât de banal, dacă ești cu adevărat prezent acolo?

Așadar, dacă alegi în continuare să îți investești cel mai de valoare bun al tău, timpul, într-un astfel de ring burlesc al vanității, unde utilizatorii se mint până și pe ei înșiși, să fii pregătit pentru eventualele remușcări!

Consider că cel mai dezolant lucru din toată această poveste, este acela că mulți dintre noi alegem în continuare să ne petrecem viața în aceste vitrine instrumentate. Fiind totuși conștienți de efectele nocive ale acestor rețele.

Păcat…