Top 10 cărți de citit în acest an

Citisem recent rezultatul unui sondaj care spunea că motivul #1 pentru care oamenii nu citesc este: NU AM TIMP. Din păcate, pe măsură ce trece timpul, studiile arată că oamenii (nu doar românii) citesc tot mai puțin. Păcat. Pentru că am afla multe lucruri frumoase, captivante și mai ales folositoare. Trebuie doar să fim conștienți de faptul că în niciun caz nu le-am văzut pe toate; și evident, trebuie să ne alocăm timp pentru lectură. Cum? Având disciplină. În plus, există un studiu care asociază cititul cu longevitatea.

Adaug mai jos lista cu cele 10 cărți pe care le-am citit în ultimul an. De fapt am citit mai multe, doar că acestea sunt cele care la final m-au lăsat cu gândul că au meritat timpul meu liber.

1. Everything That Remains

Este cartea unde am citit pentru prima oară despre minimalism și simplitate. Joshua Fields Millburn relatează cum a reușit să treacă peste încercările vieții abordând un stil de viață simplu, limitându-se în același timp la lucrurile cu adevărat esențiale.

2. Tată bogat. Tată sărac.

Este o carte despre educație financiară explicată într-o manieră extrem de simplă. Această carte ne răspunde la diverse întrebări: Cum să economisesc mai bine? Unde e cel mai bun loc să îmi investesc banii? Merită să fac un împrumut?

3. Cum să nu mori

Deși titlul acesteia sună destul de brutal, la finalul acesteia am putut fi în asentiment cu autorul, faimosul doctor Michael Gregor: Alimentația este cel mai important factor al sănătății. Este mai important chiar și decât gena sau medicamentele.

4. 12 Reguli de Viață

O carte extrem de educativă pe care orice om matur trebuie să o citească. Are capitole dedicate părinților care își doresc să aibă în viitor copii disciplinați și încrezători în forțele proprii. Deși personal nu m-a atras tare mult capitolul unde s-au menționat multe dogme bisericești, per total, mi-au rămas multe idei folositoare de aplicat în viață.

5. Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul

Așa cum reiese din titlu, este vorba despre un avocat aflat la apogeul carierei, ce renunță la tot surplusul material și pleacă într-o expediție spirituală. Este o poveste extraordinară despre viață cu focus pe lucrurile cu adevărat importante: sănătate fizică, mintală, libertate, împlinire sufletească, ș.a.m.d.

6. Liber la pedalat

Este o carte foarte ușor de citit, scrisă de către Grant Petersen, un pasionat de biciclete încă din anii ’80. Acesta a fondat compania Rivendell Bicycle Works, care produce modele de bicicletă pentru cei care își doresc să se bucure de experiența mersului pe bicicletă în detrimentul influențelor nefaste ale culturii competiționale; un fel de comparații sociale în ceea ce privesc atât performanțele fizice cât și echipamentele de sport utilizate.

7. Cel mai bogat om din Babilon

Similar cu #2 Tată Bogat. Tată Sărac., această carte tratează subiecte de actualitate precum planificarea și obținerea succesului financiar, asigurarea unui venit solid pentru viitor și mai ales principii financiare extrem de utile. Utilizând un limbaj extrem de simplu dar și profund, acest ghid schițează o cale sigură spre prosperitate și implicit, spre fericire.

8. Vorbește ca la TED

Recomand cu mare căldură această carte tuturor celor care vor să vorbească cu mai multă încredere și autoritate. Am găsit-o extrem de utilă pentru că m-a ajutat enorm să îmi prezint ideile mult mai convingător și să îmi construiesc un discurs mai captivant.

9. Can’t Hurt Me: Master Your Mind and Defy the Odds

O carte de o sinceritate brutală scrisă de către David Goggins. Este bazată pe o experiență nu tocmai plăcută: o copilărie de coșmar, sărăcie și abuz fizic. Povestește cum printr-o disciplină, putere mentală și multă-multă muncă, a reușit să depășească perioadele de depresie, obezitate și neîmplinire.

10. Rutinalisme

Nu puteam să închei acest top fără cartea care a cântărit enorm în punerea pe picioare a acestui blog. Recomand cartea Rutinalisme tuturor celor care cred cu tărie că nu e încă târziu să își fructifice potențialul.

Mult succes în alocarea timpului pentru citit! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *